Од ЈПКД „Огражден“ од Босилово информираат дека утре (петок, 25 септември), поради чистење на резервоарите на Филтер станицата „Иловица“, ќе има прекин на водоснабдувањето од 06:00 до 17:00 часот.

Денеска се одржа 39-та седница на Советот на општина Струмица на која што беше усвоена предлог-одлуката за измена и дополнување на Буџетот на општина Струмица за 2020 година.

На седницата беа усвоени и предлог-програмите за измени и дополнувања на Програмите во областа на локалниот економски развој и туризмот, за уредување на градежното земјиште, за изградба, реконструкција, одржување и заштита на локалните патишта и улици, за одржување на јавната чистота и јавно зеленило, за активности во областа на заштитата на животната средина, културата, образованието, спорт и млади, во областа на заштитата и спасувањето, противпожарната заштита и справувањето со кризи, за изработка на урбанистички планови и располагањето со градежно земјиште во сопственост на Република Северна Македонија на подрачјето на општина Струмица.

Во последните 24 часа направени се 1630 тестирања, а регистрирани се 152 нови случаи на ковид-19, најмногу во Скопје 58 лица, па следува Струмица со 14 новозаболени. Оздравени се 126 пациенти од кои 5 и во Струмица. Починати се 2 лица, пациент од Охрид (77) и пациент од Радовиш (62).

Јавното претпријатие за државни патишта ќе гради експресен пат Струмица – Валандово, спој со А1 во должина од 25 километри.

Во петок, 25 септември, со почеток во 11:00 часот во просториите на Дом на АРМ во Струмица, ќе се одржи презентација и јавна расправа по Нацрт Извештајот за стратегиска оцена на животна средина за овој проект.

Започна со реализација проектот „Пренамена и адаптација на деловен простор во Уметничка галерија“. Пренамената се врши на просторот под градскиот плоштад, изграден како дел од градската скривница, кој порано се користеше за регистрација на бракови, а потоа имаше и други намени. Проектот се реализира со средства од општина Струмица и Министерството за култура.

Вкупната корисна површина  на пренаменетиот простор изнесува 319 метри квадратни, а ќе има изложбен простор, депо за слики, дневно депо, канцеларија, бифе и простор за седење и санитарни јазли.

Од ЕВН Македонија – КЕЦ Струмица информираат дека утре (четврток, 24 септември), од 09:30 до 12:00 часот без електрична енергија ќе останат жителите и правните субјекти во Добрејци.

Во последните 24 часа направени 1769 тестирања, а регистрирани се 183 нови случаи на ковид-19, од кои 7 лица се евидентирани преку Центарот за јавно здравје во Струмица, информираат од Министерството за здравство.

Вчера утрото околу 6:00 часот на магистралниот пат Струмица - Радовиш, во близина на раскрсницата за село Василево, М.В.(21) од село Градашорци, струмичко, управувајќи мотоцикл „Јијинг“, со струмички регистарски ознаки, изгубил контрола и паднал на коловозот, информираат од СВР Струмица.

Синоќа се одржа првата седница на новиот состав на Извршниот комитет на ВМРО-ДПМНЕ при што се разгледувала актуелната политичка и економска ситуација, а се донесоа повеќе кадровски решенија како дел од катарзата во ВМРО-ДПМНЕ.

Докторка од ЈЗУ „Општа Болница“ - Струмица денеска во полицијата пријавила вербални закани од непознато лице по вчерашниот инцидент кога еден од роднините на починатото деветмесечно бебе во болницата бурно реагирал. Од СВР Струмица информираат дека се работи на целосно расчистување и документирање на случајот.

Градоначалникот на општина Струмица, Коста Јаневски и началникот на СВР Струмица, Танчо Пројковски, заедно со Локалниот Совет за превенција, утре (среда, 23 септември), во 12:00 часот, во Дом на АРМ, организираат средба со сопствениците на угостителски објекти на територијата на општина Струмица, на тема: „Почитување на законите и протоколите од Владата на Република Северна Македонија“.

Во изминатите 24 часа од направените 1618 тестирања, регистрирани се 88 нови случаи на ковид-19, меѓу кои и 7 во Струмица, информираат од Министерството за здравство.

Повеќенаменско возило со голема проодност за реакција при пожари и поплави со цел да се заштити населението и спречување на ризиците и ублажат последиците од природни катастрофи и непогоди, ќе набави општината Струмица преку проект за прекугранична соработка со соседна Бугарија. Ова го најави градоначалникот на Струмица, Коста Јаневски, презентирајќи го проектот „Заштита на локалното население од општините Струмица и Петрич, Бугарија од природни катастрофи и катастрофи предизвикани од човекот“, а финансиран од ЕУ.

„Сведоци сме дека во последните децении се повеќе ги чувствуваме негативните последици од климатските промени врз животната средина. Општина Струмица се соочува со сериозни предизвици за прилагодување и ублажување на последиците врз природата, но и човековото здравје и безбедноста. Во услови на отежнато справување со природни непогоди, ја препознавме потребата од соодветно институционално опремување, подигање на свеста кај луѓето и јакнење на капацитетите на општината и Територијалната професионална противпожарна единица при општина Струмица’’, кажа градоначалникот Коста Јаневски.

Утрово околу 10:00 часот повеќе лица учествувале во физичка пресметка на тротоарот пред влезот во Основниот суд во Струмица. Од СВР Струмица информираат дека веднаш интервенирале полициски службеници и било спречено натамошно нарушување на јавниот ред и мир.

„Полицијата работи на целосно расчистување и документирање на настанот, по што ќе следуваат соодветни поднесоци“, велат од СВР Струмица.

Вчера во попладневните часови кај чешмичката во Градскиот парк во Струмица, Секторот за внатрешни работи преку Отсекот за превенција и Полициската станица за безбедност во патниот сообраќај Струмица, во партнерство со Републичкиот совет за безбедност на сообраќајот на патиштата, во рамките на Кампањата „Европска недела на мобилност“,  делеше едукативни материјали, води, заштитни маски за лице, промовирајќи алтернативни форми на мобилност, со слоганот: „Иднината на одржливата мобилност е во твои раце - Вози велосипед“.

Од ЕВН Македонија – КЕЦ Струмица информираат дека за утре (вторник, 22 септември) е планирано прекин на електричната енергија во неколку населени места во струмичкиот регион.