Наставниците утре нема да ги примат децата во училиштата, велат од Синдикатот за образование, наука и култура (СОНК), најавувајќи го утрешниот предупредувачки штрајк, бидејќи се незадоволни од покачувањето на платите за само 5%.

Министерот за образование Арбер Адеми, денеска на прес-конференција во Владата ги повика наставниците и вработените во училиштата утре да почнат со настава и да ги прифатат децата.

Училиштата во Струмица најавуваат дека Новата учебна година почнува утре, во средното образование прва и трета година со настава почнуваат во 07:30 часот, а втора и четврта година во 13:30 часот, додека во основното образование учениците од второ до петто одделение во 13:30 часот, а од шесто до деветто одделение во 07:30 часот.

Околу 530 првачиња во деветте основни училишта во општина Струмица, својот прв училишен час ќе го почнат во некои училишта во 08:30, а во други во 09:00 часот, според најавите од училиштата, но од друга страна пак, наставниците сугерираат децата да не се носат на училиште, бидејќи тие ќе штрајкуваат. „Добредојде и успешна учебна година“ ќе нема утре од класните раководители, ниту во основните, ниту во средните училишта.

Ќе тргнат ли првачињата утре на училиште? Одговорот на ова прашање родителите го бараат на социјалните мрежи, бидејќи немаат конкретни информации од училиштата.

Од Одделението за образование при Општина Струмица велат дека традиционалната приредба на првачињата организирана од градоначалникот на Струмица, Коста Јаневски е во 10:00 часот пред Домот на АРМ. Ни тие не знаат дали ќе бидат примени првачињата на првиот училишен час. Во некои училишта целосно ќе се почитува одлуката на СОНК, но во некои училишта најавија дека првачињата ќе се примат, ако не од учителките, директорите ќе ги примат.

Градоначалникот на Струмица пак, Коста Јаневски, денеска на својата Фејсбук страница им посака среќна учебна година, многу успех на сите ученици во основните и средните општински училишта.

Со новата учебна година започнуваат реформите во стручното-техничко образование, каде голем број на новини се внесуваат, се менува целокупниот концепт на стручното образование на сите програми во сите 14 сектори и 52 стручни квалификации. Програмите коишто беа по некој стар модел, сега се преориентирани по нов концепт.

Викендот во хотелот „Сириус“ во Струмица се одржа тридневна работилница со наставници од 17 средни стручни училишта од секторот електротехника, градежништво и машинство, за имплементација на програмата „Енергетска ефикасност на објекти“.

На работилницата наставниците се запознаа со новитетите во енергетската ефикасност, каде свое излагање имаа професори од Градежниот и Електротехничкиот факултет во Скопје, а беше направена и анализа на постојните програми со новите, за да добијат наставниците една претстава каде се разликите помеѓу новите програми и постојните програми, се со цел подготвени го дочекаат овој период кога ќе почнат со нивна реализација.

„Ги запознавме наставниците со реформите, што е тоа што не очекува за нивна подобра подготвеност во реализацијата на тие програми. Го видовме местото на енергетската ефикасност во новите реформирани наставни планови и програми, значи каде се тие позиционирани, а веќе во одделни сектори стануваат и задолжителни програми, не како до сега што беа факултативни програми“ – вели Зоран Јовчевски, советник во Центарот за стручно образование и обука.

Пожарот на планината Готен кај Радовиш, помеѓу селата Покрајчево и Злеово и понатаму е активен, а денеска се прошири кон струмичко во шумскиот предел на општина Василево.

Од утрово таму се вклучија и пожарникари од ТППЕ Струмица, кои заедно со вработени во ЈП „Национални шуми“ учествуваат во гаснењето на пожарот кој веќе 14-ти ден континуирано гори на планината Готен и се прошири на повеќе локации.

Од ТППЕ Струмица велат дека и покрај лошата конфигурација на теренот и неповолните временски услови, поголем дел од пожарот е локализиран.

Заменик-министерката за финансии, Ширет Елези и градоначалникот Никола Андонов, направија увид на реконструираната и доградена општинска зграда преку Проектот за подобрување на општинските услуги, кој се реализира со поддршка на ЕУ и Светска банка.

Станува збор за инвестиции во над 25 општини, а во Ново Село, преку проектот МСИП е извршена реконструкција, надградба и доградбата на општинската зграда и ќе биде мултифункционален објект во кој освен општинските служби ќе бидат сместени и дисперзирани канцеларии на повеќе државни служби и органи, каде граѓаните ќе можат на едно место да ги добијат потребните услуги. Вкупната инвестиција изнесува 35 милиони денари, од кои 20 милиони денари се заем од Светска Банка, а 15 милиони денари се грнат од ИПА фондовите на ЕУ.

„Со реализацијата на овој подпроект, новата административна зграда стана место каде што граѓаните ќе можат да ги добијат сите расположливи услуги на едно место. На приземниот кат од општинската зграда ќе се сместат сите подрачни одделенија на министерствата, Управата за водење матични книги, Управата за јавни приходи, Агенцијата за вработување, Фондот за здравствено осигурување и Фондот на пензиското и инвалидското осигурување“ - информира градоначалникот на општина Ново Село, Никола Андонов.

Елези нагласи дека патната инфраструктура во Југоисточниот регион целосно се реконструира.

„Како Влада обезбедуваме брза врска со границата со Бугарија. Тргнувајќи од Скопје до Штип изградивме нов автопат, во моментов градиме и експресен пат од Штип до Радовиш, а се реконструира и делницата од Радовиш до Струмица. Воедно, од Струмица до Ново Село и од Ново Село до бугарската граница се работи на реконструкција на делниците. Станува збор за инвестиции во вредност од над 54 милиони евра, со кои инвестираме во нова модерна и безбедна инфраструктура“ - истакна Елези.

Министерката без ресор задолжена за странски инвестиции, Зорица Апостолска денеска имаше работна средба со Регионалната комора при Стопанската комора на Македонија во Струмица, на која беа презентирани измените и дополнувањата на Законот за финансиска поддршка на инвестициите.

Претставувајќи ги измените на законот, министерката Апостолска, како што соопштија од нејзиниот Кабинет, истакнала дека преку зголемување на опфатот на компаниите кои може да се квалификуваат за мерките и поедноставување на процедурите за аплицирање Владата го унапредува системот за поддршка на стопанството.

„Целта која сакаме да ја оствариме е да ја засилиме динамиката на стопанството преку ослободување на потенцијалот кој е акумулиран во ИТ секторот, секундарното земјоделско производство, како и кај компаниите кои се занимаваат со трговија, а имаат отпочнато продуктивна инвестиција минатата година. Се отвора простор за финансиска поддршка и за градежните компании кои имаат направено набака на машини и опрема, односно имаат развиено производствена компонента во своето работење“ - посочила министерката Апостолска.

Во тој контекст додала дека со последните измени на законот и новоформираните компании добиваат можност да се квалификуваат за некоја од мерките со тоа што ќе бидат исклучени од условот за пораст на приходите од работењето и бројот на вработувања.

Министерката Апостолска на средбата ги повикала претставниците на компаниите членки на Стопанската комора на Македонија од југоисточниот регион да го искористат дополнителниот простор за финансиска поддршка кој им се овозможува со измените на законот и преку нови инвестиции да дадат импут во подигнувањето на нивото на општата благостојба во општеството.

Александра Јанева го објави видео спотот за третата соработка со Иван Јованов Iwayo. Новиот сингл носи наслов „Комета“ и е секојдневна женска приказна со летен ритам. Зад текстот повторно се потпишува Александра Јанева, а музиката, аранжманот, миксот и мастерот се на Иван Јованов Iwayo.

Видеото за песната е снимено од Pinestel продукција на Пеце Здравковски и Ѓорги Вацев. За изгледот на пејачката и овој пат се погрижи познатата стилистка Милена Танаскоска.

„Комета“ е четвртиот сингл на Јанева за оваа година, но останува да видиме дали тука е крајот на музичките новитети во 2019-та.

Струмичани напролет ќе можат да гледат театарски претстави во новиот театар, кој се гради долги години на местото на стариот струмички тетар на улицата „Боро Џони“. Ова денеска го истакна министерот за култура, Хусни Исмаили, кој вчера и денеска престојуваше во работна посета на Струмица, каде ги посети институциите од областа на културата, како и објектот во изградба на Стариот струмички театар, манастирите во Водоча и Вељуса, Орта Џамија, Турската пошта.

„На објектот, во градежна смисла се финализирани армирано бетонската конструкција, а поставена е и фасадната столарија, фасадата на објектот е 90% завршена и објектот е покриен во целост. Исто така во целост е поставена и водоводната и канализационата инсталација, а во голем дел е завршена и електричната инсталација. Во тек е и изведбата на работите во сценската кула за имплементација на сценско технолошките системи. Инаку до завршување на објектот остануваат завршните градежно занаетчиски работи, опрема и мебел во ентериерот, поставување на аудио-видео ситемите како и партерното уредување. Согласно сето ова очекувам дека работите за целосна изградба ќе завршат до крајот на оваа година или пак во почетокот на 2020 година“ - рече Исмаили.

Исмаили истакна дека Министерството за култура, преку двете национални установи Центарот за култура „Антон Панов“ и Заводот за заштита на спомениците на културата и музеј во Струмица, континуирано поддржува голем број проекти од драмската, музичката и фолклорната дејност, како и проекти од областа на заштитата на културното наследство. Тој се се запозна и со текот на реализацијата на тековните проекти поддржани од Министерството за култура.

Министерот Исамаили заедно со градоначалникот на Струмица, Коста Јаневски вчера попладнево ги посетија манастирите во Водоча и Вељуса, а нивни домаќин беше Епископ Јаков.

Денеска и утре Струмица е домаќин на првиот Агро саем „Струмица 2019“, што се одржува на плоштадот „Гоце Делчев“, а на кој се претставуваат педесеттина излагачи од земјава и странство.

Учесниците и гостите ги поздрави министерот за земјоделство, Трајан Димковски, градоначалникот на Струмица, Коста Јаневски, Сања Бојаниќ, заменик на постојаната претставничка на УНДП и организаторот, претседателот на Здружението за унапредување и развој на земјоделството „Проагро Фармери“ од Струмица, Борче Јанев.

За министерот Трајан Димковски, оваа манифестација е одлична можност за сите земјоделски производители на свој автентичен начин да го претстават производството на градинарски производи, на вино, мед, традиционална храна, а увозниците на механизација ќе може да ги промовираат последните технолошки достигнувања, кои секако можат да помогнат и да го осовременат процесот на производство на земјоделски култури.

„Токму за оваа намена преку Програмата за рурален развој, финансиска поддршка од 2.000 евра ги поддржуваме земјоделските здруженија кои што имаат идеја за организација на вакви настани, преку кои ќе се промовираат домашните земјоделски производи. Со реализација на ваквите мерки даваме сериозен сигнал дека министерството и Владата на Република Северна Македонија, освен што сме фокусирани на креирање на мерки кои го развиваат агро-секторот, посветено преку Програмата за рурален развој, создаваме и услови за промоција на домашните производи“ - рече министерот Димковски во освоето обраќање.

На отворањето се обрати и Сања Бојаниќ, заменик на постојаната претставничка на УНДП, која истакна дека отворањето на саем во еден од главните центри на земјоделството во Северна Македонија е навистина голема чест, но не е само отворање на саем, туку е битна традицијата и напорот што се вложува во производството на земјоделските производи.

Организаторот на саемот, Здружението „Проагро фармери“ од Струмица им додели благодарници на најуспешните земјоделци кои применили нови и современи мерки во нивното производство.

Според програмата, саемот ќе биде отворен до 17:00 часот денеска, и утре од 10:00 до 17:00 часот, а попладне од 17:00 часот е предвидена културно-уметничка програма на фолклорни групи од Струмичкиот регион на платото пред Центарот за култура, односно на самиот плоштад каде се одржува агро саемот.

ФОТОГАЛЕРИЈА

Фасадата од предната страна на Домот на АРМ во Струмица од денеска ја краси уметничкото дело високо 8,5, широко 5 метри, насловено „Лузна“ на нашиот познат уметник, Никола Пијанманов.

Според авторот, ова дело претставува монументален ликовен обид за редефинирање на рацете од пештерите во кои пред 30.000 години едни прасликари насликале ѕид со дланки оптегнати во грч и страв, раце во агонија и паника од природните феномени, неизвесност од големата природа.

„Во едната дланка крвотокот се отсликува во форма на крошна од дрво.Таа рака го носи во себе печатот на прадрвото, сеќавањето на Еденската градина, но и стигмата на страдањето - жртвите и маченици на модерните болести. Во другата дланка која станува суво дрво се згрчени гранки-прсти е втиснат печатот на сушата. Разделбата со дрвото е распетието на современиот човек. Денеска нашите дланки се виткаат во грч од изчезнувањето на таа природа. Дланката на современиот човек е сува од стихијата на апокалиптичните загадувања, пластики, пустошењето на дрвјата, небото и водите“ - вели Пијанманов.

Сликата е дел од кампањата „Еко фронт" на општина Струмица за подигање на еколошката свест и соочување со предизвиците од загадувањето и ништењето на животната средина. Изработката на ова уметничко дело, покрај општина Струмица финансиски ја поддржа и компанијата „Изолмак - Фибран“ од Струмица, што претставува добар пример и за остантите компании да се приклучат во борбата за почиста и поздрава животна средина.

Струмичките јавни претпријатија „Паркиралишта Струмица“ и „Струмица Гас“ се селат во административната зграда на ЈПКД „Комуналец“, што се наоѓа на улицата „23 Октомври“ во Струмица. Вака одлучи Советот на општина Струмица на денешната седница, кој на овие претпријатија им ја отстапи на трајно користење оваа зграда, додека „Комуналец“ веќе еден месец е преселен во сопствениот простор спроти Здружението на возачи – Центар за возила.

Инаку, ЈП „Паркиралишта Струмица“ и ЈПЕД „Струмица Гас“ во моментот се во изнајмени простории во зградата над „Комерцијална Банка“ на булеварот „Маршал Тито“ во Струмица.

Советот на општина Струмица на денешната 26-та седница ги разгледа и прифати извештаите за работа на овие јавни претпријатија во првите шест месеци од тековната 2019 година.

Советот на општина Струмица на денешната 26-та седница го усвои Кварталниот извештај за извршување на Буџетот на општина Струмица за вториот квартал од 2019 година.

Од планираните 1.122.430.580 денари реализирани се 434.961.381 денар или 39% од вкупниот буџет. Најголема реализација има кај капиталните расходи со 56%.

„Во однос на минатата 2018 година процентот на реализација на вкупните приходи е поголем за 2%, а кај основниот буџет процентот на реализација е ист како и минатата година“ – вели градоначалникот Коста Јаневски.

Кварталниот извештај беше поддржан од мнозинството со 14 гласа, додека опозицијата со 7 гласа беше воздржана по расправата за извештајот.

Утре и во сабота во Струмица за прв пат ќе се одржи „Агро саем Струмица 2019“, во организација на Здружението „Проагро Фармери“.

Триесеттина фармери и фирми кои нудат механизација и производи за поквалитетно земјоделско производство ќе бидат дел од агро саемот кој официјално ќе биде отворен утре во 11:00 часот, а ќе се одржува на плоштадот „Гоце Делчев“.

Според најавите, на отворањето свое обраќање ќе имат министерот за земјоделство, Трајан Димовски, градоначалникот на градот домаќин, Коста Јаневски, Сања Бојаниќ, заменичка на постојаната претставничка на УНДП во Македонија и Борче Јанев, претседател на Здружението за унапредување и развој на земјоделството „Проагро Фармери“ од Струмица.

Од 12:00 до 17:00 часот ќе биде отворено за посета на штандовите, а во 17:00 часот е планирана културно-уметничка програма со традиционални македонски песни и ора. Следниот ден во сабота, саемот ќе биде отворен од 10:00 до 17:00 часот.

Од вечерва на плоштадот во Струмица се поставува и првата земјоделска механизација која ќе биде изложена на „Агро Саем Струмица 2019“.

Агро саемот е дел од проектот „Модерно и квалитетно производство кај градинарите во Банско, Муртино и Робово”, што го финансира ЕУ преку регионалната програма за локална демократија, спроведувана од програмата за развој на ООН.

Љупче Дориев од ФК „Академија Пандев“ од Струмица се најде на списокот на репрезентативци кои ќе ги бранат националните бои на гостувањата против Израел и Летонија во квалификациите за пласман на ЕП 2020.

Македонската репрезентација ќе биде предводена од струмичката фудбалска ѕвезда, Горан Пандев. Меѓу струмичани во репрезентацијата на овие два натпревари е и голманот Дејан Илиев.

Македонскиот селектор Игор Ангеловски, денеска го соопшти списокот за претстојните две гостувања во Израел (5 септември) и Летонија (9 септември), на кој нема поголеми промени освен дебито на Влатко Стојановски и враќањето на Љупче Дориев и Стефан Спировски на местата на Дарко Чурлинов и Ферхан Хасани.

СВР Струмица информира дека вчера во периодот од 10:00 до 18:00 часот на подрачјето на СВР Струмица спроведена е акциска контрола за откривање на возачи кои управуваат возила со брзина поголема од дозволената.

Во акцијата е констатиран 21 прекршок и за истите се изречени соодветни казни – стои во соопштението од СВР Струмица.

Пожарот на планината Готен, меѓу селата Покрајчево и Злеово во општина Радовиш, се уште гори и се шири кон општина Василево, пренесува МИА, повикувајќи се на изјава на градоначалникот на Радовиш, Герасим Конзулов.

Од вчера се ангажирани и хеликоптери на Армијата во гаснењето на пожарот, а од денеска градоначалникот Конзулов бара да се вклучат и војници, покрај екипите на Дирекцијата за заштита и спасување, ЈП „Национални шуми“ од подружниците во Радовиш, Струмица, Штип и Кочани, како и пожарникари од ТППЕ Радовиш.

„Мора да се вклучат и војници, бидејќи овој пожар почна да се шири кон територијата на Струмичкиот регион, односно кон општина Василево. Пожарот е голем, а ситуацијата е многу сложена поради непристапниот терен“ – вели за МИА градоначалникот Конзулов.

Тој додаде дека имаат сознанија оти пожарот постојано се потпалува од страна на неодговорни граѓани.

Досега во пожарот, кој гори десеттина дена, изгореа околу 200 хектари нискостеблеста шума.

Вработените во Здружението на возачи - Центар за возила во Струмица, утринава повторно го блокираа патниот травец на излезот од Струмица кон селото Просениково, поради решението што го добија од Министерството за внатрешни работи за забрана за вршење регистрација на моторни возила.

Проблемот е што патот на кој се наоѓа Здружението, го нема во Генералниот урбанистички план, а со тоа и во деталниот, иако патот постои. Лидија Булинг Николова, управителка на Здружението, вели дека тие од општината имат добиено времени режими за сообраќај, кои не биле прифатливи за МВР.

Во станицата работат околу 20 лица. Сите се изненадени од решението на МВР, бидејќи со години работеле на истата локација покрај патот кон Просениково и немале проблем со режимот на сообраќај. Најавија дека ќе продолжат со блокадите, а технички прегледи на возилата за регистрација вршат во станицата во Турново.